Over ons

Al langere tijd wilde ik een dagbesteding opzetten waarin we ons goed kunnen richten op de problematiek van de dagbesteders en waarmee we samen met de deelnemers naar een positief doel toe werken. Ook wilde ik dat de houding van de begeleider hierbij zoveel mogelijk naast de dagbesteder is waardoor de dagbesteder wordt gemotiveerd, zich serieus genomen voelt en wordt uitgenodigd om proactief deel te nemen.

In 2014 kwam ik in contact met Natuurspeeltuin de Mergelhoof, die op dat moment recent was gewisseld van eigenaar. Aanvankelijk ondersteunden we hier als vrijwilligers om de speeltuin draaiende te houden, maar al snel leek dit een ideale locatie om een dagbesteding op te zetten. We hebben de Stichting Natuurspeeltuin voorgesteld om op hun locatie een dagbesteding te realiseren waarmee we het beheer en onderhoud van de speeltuin uit zullen voeren. Nui Spoor was geboren.

In 2016 zijn we dankzij Natuurmonumenten verhuisd naar een gebouw naast Fort Sint Pieter, waar we met plezier hebben gewerkt. Toen van dit gebouw een ontmoetingscentrum werd gemaakt voor toeristen was het ook tijd voor Nui Spoor om een geschiktere binnenwerkplaats op te zetten.

Sinds 2019 huist Nui Spoor op de Ambyerstraat Noord in Amby, Maastricht. In de grotere ruimtes is het voor dagbesteders nu gemakkelijk om een eigen werkplaats te realiseren. We hebben naast de houtbewerking ook een ruimte voor hobbymatige activiteiten, en het is natuurlijk het vertrekpunt voor de buitendienst.

De missie van Nui Spoor is eigenlijk heel eenvoudig. We willen onze deelnemers een plaats geven waar ze nuttig bezig zijn, zich gewaardeerd voelen en zichzelf kunnen ontwikkelen. Om dit te bereiken zullen we blijvend aandacht besteden aan methodes om dagbesteders te enthousiasmeren en zich te kunnen ontwikkelen. Ook zullen we ons blijven opleiden in de begeleidingsvormen bij verschillende soorten (psychiatrische) problematiek en hier de nodige instrumenten voor aanschaffen.

Wij zijn ervan overtuigd dat iets altijd beter voelt als iemand dat zelf bereikt heeft. Vanuit deze overtuiging benaderen wij onze dagbesteders zoveel mogelijk gelijkwaardig waarbij we de eigen ideeën en mogelijkheden van de dagbesteder als uitgangspunt nemen. Gelijkwaardigheid betekent natuurlijk ook dat iedere dagbesteder ons ook aan kan spreken op ons gedrag. We zijn immers allemaal mens, niet perfect en dat is prima.

Volgens onze visie maakt de bovengenoemde begeleidingsstijl het mogelijk om de dagbesteder een gevoel van verantwoordelijkheid, belangrijkheid en ownership te hebben ten aanzien van zijn of haar rol binnen de dagbesteding.

Kenmerkend voor de werkwijze van Nui Spoor is de individuele begeleidingstijl en het samenwerken.

De individuele stijl maakt het mogelijk om de begeleiding af stemmen op de persoon. We gaan uit van de mogelijkheden, de wensen en de eigen kracht van de dagbesteder. Iedereen gaat met een eigen reden naar een dagbesteding en iedereen heeft andere (persoonlijke) doelstellingen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de invulling van de dagbesteding en het eventuele coachingstraject voor iedereen anders zal zijn. 

Samenwerken betekent natuurlijk dat je samen iets doet. Bij de dagbesteding doen we dit door zoveel mogelijk naast elkaar te staan. Iedereen heeft (waar mogelijk) invloed en eigen ideeën of input worden gestimuleerd. Als je samenwerkt moet je natuurlijk ook rekening houden met de ander. Je hebt je eigen invloed en je eigen verantwoordelijkheid. We begeleiden dus kleine groepen (maximaal 5 dagbesteders per begeleider) waarbij we afstemmen op de wensen en behoeften van het individu.

Bij samenwerken hoort ook het elkaar helpen. Wanneer een dagbesteder moet verhuizen of een andere klus voor zich heeft staan waar Nui Spoor bij kan helpen dan gebeurd dat ook meestal. Soms individueel, maar meestal gaan we dan met een groep iemand helpen. Ook het doen van gezamenlijke activiteiten versterkt het groepsgevoel. We organiseren maandelijkse groepsactiviteiten  om dit te bewerkstelligen.

Vul in onderstaand e-formulier je gegevens in, dan zullen wij zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Please prove you are human!

NuiSpoor

Zelf langskomen?

Hieronder vind je de adresgegevens van Nui Spoor. 

  • Ambyerstraat Noord 12b, 6225 EE, Maastricht
  • +31628416458 of +31621537441
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdens zijn studie Gezondheidswetenschappen (Geestelijke Gezondheidskunde) heeft Ernst veel gewerkt als begeleider in de verstandelijk gehandicapten zorg. Na het afronden van deze studie (in 2007) besloot hij in de begeleiding te blijven werken. Ernst heeft gewerkt binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg, jeugdzorg, psychiatrie en de forensische psychiatrie. Hierbij heeft hij zich vooral gericht op persoonlijkheidsproblematiek, autisme en agressie.

Ernst is goed in analytisch denken en kan een situatie van verschillende kanten benaderen waardoor hij verschillende oplossingen voor een probleem aan kan dragen. Tijdens zijn studie kwam hij er meer en meer achter dat hij het liefst samen met de cliënt vanuit alledaagse, voor de cliënt reële,  situaties aan de toekomst werkt (zoals hij zelf zegt: ik zit het liefst tot mijn knieën in de modder). Daarnaast is Ernst een teamspeler. Tijdens het werk als begeleider blijkt Ernst op eigen wijze naast cliënten te kunnen staan en tegelijkertijd de behandelaarsrelatie met de cliënt in stand te kunnen houden.

Kenmerkend voor Ernst: analytisch denken, enthousiasme, kritische blik en relativeringsvermogen.